Do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego. Rozporządzenie stanowi wykonanie upoważnienia zawartego w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) zgodnie, z którym minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, na wniosek ministra właściwego w zakresie zawodu, którego dotyczy wniosek, określi, w drodze rozporządzenia, klasyfikację zawodów szkolnictwa zawodowego, z uwzględnieniem klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy. Projekt wprowadza m.in. do klasyfikacji następujące zmiany:...
Do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego. Rozporządzenie stanowi wykonanie upoważnienia zawartego w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) zgodnie, z którym minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, na wniosek ministra właściwego w zakresie zawodu, którego dotyczy wniosek, określi, w drodze rozporządzenia, klasyfikację zawodów szkolnictwa zawodowego, z uwzględnieniem klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy. Projekt wprowadza m.in. do klasyfikacji następujące zmiany: 1. nowy zawód „technik lotniskowych służb operacyjnych 2. nowy zawód „przetwórca ryb 3. kwalifikacje „obróbka ryb i „produkcja przetworów rybnych w zawodzie „technik technologii żywności 4. wykreślenie zawodu, „technik technologii odzieży oraz wprowadzenie zawodu „technik przemysłu mody, w którym wyodrębnione zostały dwie kwalifikacje: K1 „projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych oraz K2 „organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych. Wniosek ministra dotyczący wprowadzenia do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego nowego zawodu Technik lotniskowych służb operacyjnych, wynika z obserwowanego deficytu kadr z wykształceniem średnim zawodowym, które mogłyby zasilić rynek pracy w branży lotniczej. Minister właściwy do spraw transportu wskazuje na dynamiczny rozwój lotnictwa cywilnego oraz przepisy międzynarodowe i krajowe, które generują potrzebę przygotowania pracowników świadczących pracę w zakresie szeroko pojętej obsługi operacyjnej portu lotniczego. Stąd na podstawie zgłoszeń członków Konfederacji Lewiatan oraz stowarzyszeń branżowych i zawodowych (np. Związku Regionalnego Portów Lotniczych, Urzędu Lotnictwa Cywilnego) minister transportu uznał za zasadne uruchomienie procesu kształcenia w zawodzie Technik lotniskowych służb operacyjnych w ramach systemu oświaty. Wniosek dotyczący wprowadzenia do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego nowego zawodu Przetwórca ryb oraz wprowadzenia kwalifikacji Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych wyodrębnionej w tym zawodzie, jako kwalifikacji K1 w zawodzie Technik technologii żywności, został złożony z inicjatywy sektora przetwórstwa żywności, popartej przez Pracodawców Rzeczpospolitej Polskiej. Zdaniem tych instytucji i środowisk, na rynku pracy obserwuje się deficyt kadr z wykształceniem zasadniczym zawodowym, które mogłyby zasilić pracodawców z branży przetwórstwa żywności. Ponadto, przetwórstwo ryb jest bardzo ważną i prężnie rozwijającą się częścią polskiego sektora przetwórstwa żywności. Wniosek dotyczący wykreślenia zawodu, Technik technologii odzieży oraz wprowadzenia zawodu Technik przemysłu mody, w którym wyodrębnione zostały dwie kwalifikacje: K1 Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych oraz K2 Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych, spowodował również konieczność dokonania zmiany nazwy kwalifikacji K1 wyodrębnionej w zawodzie Krawiec będącej kwalifikacją wspólną dla obu wyżej wymienionych zawodów. Powyższe zmiany, których inicjatorem był Związek Przedsiębiorców Przemysłu Mody Lewiatan, mają zachęcić młodzież do nauki w szkołach odzieżowych, a także umożliwić podnoszenie kwalifikacji zawodowych przez absolwentów tych szkół.
Źródło: PKPP Lewiatan